Aktualitás - Netergon Kft.

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tanúsítvány

ENERGETIKAI TANÚSÍTVÁNY - AKTUALITÁS

Kell-e a reklámban szerepeltetni az ingatlan energetikai besorolását?

Az épület vagy lakás értékesítésre vagy bérbeadásra kínáláskor a reklámban szerepeltetni kell az energetikai minőség szerinti besorolást, amennyiben a tanúsítvány rendelkezésre áll (tehát a tanúsítványnak nem kell feltétlenül rendelkezésre állnia a hírdetés megjelenésekor).


Mikorra kell az Energetikai Tanúsítványt elkészíttetni?

Az ingatlan adásvételi szerződésben szerepeltetni kell néhány dolgot a lakás energetikai tanúsítványáról, így az adásvételi szerződés megkötésének időpontjára el kell azt készíttetni.


Mit kell szerepeltetni az ingatlan adásvételi-, illetve bérleti szerződésben az Energetikai Tanúsítvánnyal kapcsolatosan?

Az adásvételi, illetve bérleti szerződésben szerepeltetni kell a következőket kötelező jelleggel:

  • annak rögzítését, hogy a rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni,

  • a tanúsítvány azonosító kódját,

  • a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy az azonosító kód szerinti tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette.  • A tanúsítvány elkészítésének és az adásvételi-, illetve bérleti szerződések megkötésének folyamata


  • A tanúsító a tanúsítványt egy központi elektronikus program segítségével állítja ki. A program egyedi tanúsítvány azonosító kódot generál.


  • A megrendelő ezzel a kóddal ellátott tanúsítványt kap, mely hivatalos példánynak minősül és ez automatikusan bekerül  az Országos Építésügyi Nyilvántartásba.


  • Ezen hivatalos tanúsítvány szükséges az ügyvédnek a szerződés végleges elkészítéséhez és annak megkötéséhez, enélkül a szerződés alaki kellék hiányos, mely jogi bonyodalmakat okozhat.Kell-e ingatlan bérbeadás esetén Energetikai Tanúsítványt elkészíttetni?

2015.12.31-e után minden egyes ingatlan bérbeadás esetén szükséges az Energetikai Tanúsítvány. Addig az 1 évnél rövidebb idejű bérbeadás esetén nem kötelező.


Devizahitelesek figyelem!

Nem kell tanúsítványt készíteni a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról tv. hatálya alá tartozó tulajdonosváltás vagy bérbeadás esetén.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz